• Life & Garden

  Voor uw inspiratie en motivatie

 • Welkom bij Life & Garden Renesse

15 tuintips voor de maand mei

Mei is doorgaans een prachtige (tuin)maand. Alles groeit als een dolle en ook de bomen kleuren weer groen. Na IJsheiligen (medio mei) is het bovendien echt gedaan met de kans op nachtvorst! Dan kun je binnen opgekweekte zaailingen en overwinterende pot- en kuipplanten met een gerust hart weer buiten zetten. En Moederdag is een mooie gelegenheid om je moeder in de bloemetjes te zetten, met een bloeiende kamerplant of bijzondere tuinplant.

Er is nu van alles te doen om de tuin, het balkon of (dak)terras fris en fleurig te maken. Ons tuincentrum in Oostburg, Renesse en Zuid-Scharwoude zet 15 klussen en klusjes voor deze maand op een rij. Fijn en ontspannend om te doen, zeker bij een stralend lentezonnetje.  

Tuinklussen en opfleurtips voor je buitenruimtes

 1. Knip de uitgebloeide bloemen van voorjaarsbollen, zoals tulpen en narcissen, af, maar laat het loof staan en afsterven, zodat de bollen energie kunnen opdoen om volgend voorjaar weer te bloeien. Moffel, indien mogelijk, het bruine loof weg onder de omringende vaste planten. Of plant wat nieuwe planten rond de voorjaarsbollen om het lelijke blad te verbergen.
   
 2. Verwijder onkruid met wortel en al, ook uit het gazon en uit de voegen op het terras. Gebruik hiervoor een speciale onkruidsteker, -krabber of -borstel. Houd ook slakken in de gaten.
   
 3. Laat kuip- en potplanten, die in de schuur, garage of in een onverwarmde kamer hebben overwinterd, ‘afharden’: voorkom hoge temperatuurverschillen tussen de overwinteringsplek en de buitenlucht en laat ze geleidelijk aan de temperatuur in de tuin of op het balkon wennen. Zet ze eerst op een beschutte plek en niet meteen in de volle zon. Haal ze de eerste dagen aan het eind van de dag weer naar binnen. Na IJsheiligen kun je ze buiten laten staan.
   
 4. Laat ook de bloemen, groenten en kruiden die je binnen in de vensterbank hebt voorgezaaid langzaam afharden voordat je ze hun definitieve plek in de (moes)tuin of vierkante-meter-bak geeft.
   
 5. Zaai eenjarige bloemen ter plekke, in de volle grond, of in grote potten of bloembakken. Denk aan Afrikaantjes, cosmea, zonnebloemen, goudsbloemen, korenbloemen, klaprozen, siertabak en Oost-Indische kers. Ook veel kruiden en groenten kun je nu ter plekke zaaien. Kijk op de verpakking van de zadenpakjes die je in ons tuincentrum in Oostburg, Renesse en Zuid-Scharwoude vindt welke soorten je in mei kunt zaaien.
   
 6. Geef alle pot- en kuipplanten speciale mest en verpot ze indien nodig. Doe dat ook met je kamerplanten. Die kun je bij temperaturen van 18 graden Celsius of hoger ook bij een licht lentebuitje even buiten zetten en door de regen laten opfrissen. Zie onze eerdere tips over het opfrissen van je kamerplanten.
   
 7. Plant zomerbollen, zoals dahlia’s, calla's en gladiolen, in potten of op een zonnige plek in de border. Een dahlia plant je oppervlakkig, een gladiool ongeveer twee keer zo diep als de bol hoog is. Zie ons eerdere nieuwsbericht over het planten van zomerbollen.
   
 8. Vul na IJsheiligen potten, bakken en hangmanden met eenjarige zomerbloeiers of 'perkgoed', zoals lobelia’s, petunia’s, surfinia’s, vlijtige liesjes, margrieten, senetti’s, verbena’s en potgeraniums (Pelargoniums). Deze kun je in ons tuincentrum in Oostburg, Renesse en Zuid-Scharwoude nu voordelig geprijsd en in grote hoeveelheden inslaan.

  15 tuintips voor de maand mei
   
 9.  Geef met name pot- en kuipplanten regelmatig water wanneer het lange tijd droog blijft en de temperaturen stijgen. Zet waterschotels onder je potplanten, als je dat nog niet gedaan hebt.
   
 10. Laat het niet te warm worden in de kas. Bekalk de ramen van de kas of span er speciaal schaduwdoek over.
   
 11. Snoei buxus en uitgebloeide struiken, zoals het Chinees klokje (Forsythia), in vorm. Controleer de buxus meteen op de rupsen van de buxusmot! Ook kersen- en pruimenbomen en hagen van liguster, taxus, coniferen, hulst en de beukenhaag kunnen nu gesnoeid worden. Let er bij het snoeien op dat je eventuele vogelnestjes niet verstoort. Snoei niet in de volle zon, want dan kunnen de blaadjes of naalden verbranden.
   
 12. Bind uitlopende klimplanten, zoals clematis, kamperfoelie en klimroos, op.
   
 13. Leg een vijver(tje) aan of maak de bestaande vijver schoon en plaats er nieuwe (zuurstof)planten in, zoals mosselplantjes, waterhyacinten en waterlelies. Planten die al langere tijd in en rond de vijver staan kun je nu splitsen. Als je geen vijver hebt is het een idee er een aan te leggen of een mini-vijver of waterelement in de tuin te plaatsen. Water is belangrijk voor veel insecten en kleine dieren en je beleeft er veel plezier aan als je opeens een libelle of kikker ontdekt. Zet bijvoorbeeld ook een ondiepe waterschaal neer waar vogels uit kunnen drinken en in kunnen badderen.
   
 14. Maai en bemest het gazon. Met speciale, langwerkende gazonmest blijft je grasmat langer sterk en gaat het gezond de zomer in. Verspreid deze bij voorkeur als er regen wordt verwacht, want dan worden de meststoffen goed en snel opgenomen.

  15 tuintips voor de maand mei
   
 15. Koop voor Moederdag iets dat prachtig bloeit, een mooie tuinplant of trendy kamerplant. Op deze site geven we binnenkort originele cadeautips. In ons tuincentrum in Oostburg, Renesse en Zuid-Scharwoude vind je gegarandeerd iets waar je je moeder mee kunt opfleuren.

Wil je weten wat je in mei in de tuin, op het balkon of (dak)terras kunt doen? Ontdek het in ons tuincentrum!

Tags: