• Life & Garden

    Voor uw inspiratie en motivatie

  • Welkom bij Life & Garden Renesse

11 Tuinklussen voor de langste dag

11 Tuinklussen voor de langste dag

11 tuinklussen voor de langste dag

 

Op 21 juni is het niet alleen Vaderdag, maar ook officieel zomer! Op de langste dag van het jaar heb je vast wel tijd voor een paar tuinklussen, nadat je je vader hebt verwend met bijvoorbeeld een van de groene Vaderdagcadeaus die je eerder op deze site tegenkwam. Even lekker de handen uit de mouwen en dan ga je gegarandeerd een lange, fleurige zomer met een fijn vakantiegevoel in eigen tuin tegemoet.

 

Tuinieren op 21 juni

1 Knip op of rond 21 juni (bijna) uitgebloeide tuingeraniums, ridderspoor, vrouwenmantel en klokjesbloem terug, zodat ze mooi nieuw blad vormen en dit jaar nog een keer kunnen gaan bloeien.

2 Vlambloemen of floxen kun je nu ten dele terugsnoeien. Kort een deel van de bloemstelen tot op de helft in. De kortere stelen geven steun aan de overige delen van de plant, zodat hij mooi stevig en compact blijft én je verlengt zo de bloei.

3 Lelijk geworden blad van vroege voorjaarsbloeiers, zoals longkruid en de Kaukasische vergeet-me-niet, kun je nu wegknippen.

4 Snoei uitgebloeide struiken, buxus, hagen als taxus, thuja, beuk, haagbeuk, liguster, hulst en (Leylandii-)coniferen, op of rond 21 juni lichtjes in vorm. Doe dit bij voorkeur op een bewolkte dag, zodat de doorgeknipte blaadjes of naalden niet in het felle zonlicht verbranden.

5 Is je sering te groot geworden? Snoei hem direct na de bloei tot zo’n 50 centimeter boven de grond terug. Hij loopt vanzelf weer uit.

5 Het is ook een goed moment om uitgebloeide, vroegbloeiende clematissen, zoals Clematis montana, te snoeien. Knip dunne uitlopers en dode of kale takken weg.

6 Verwijder wilde scheuten bij rozen. Deze verschijnen bij de onder- of hoofdstam en hebben lichter gekleurd of anders gevormd blad dan de rest van de plant. Knip ze zo laag mogelijk af. Ze zullen niet bloeien en kosten de moederplant alleen maar energie.

7 Blijf uitgebloeide bloemen van eenjarig perkgoed, zoals petunia’s en surfinia’s, van potgeraniums (Pelargoniums) en rozen verwijderen, zodat de planten en struiken langer doorbloeien.

8 Geef bloeiende kuip- en potplanten elke twee weken water met vloeibare mest of meng organische mestkorrels door de bovenste laag potgrond.

9 Je kunt in juni nog prima tweejarigen zaaien, zoals stokrozen, vingerhoedskruid, damastbloem en muurbloem.

10 Zet steunen of stokken bij fragiele vaste planten en bind klimplanten op. Het kan in juni immers flink stormen, regenen en onweren, dus voorkom dat je mooie planten en bloemstelen knakken.

11 Geen vakantieplannen of durf je het nog niet aan de grens over te gaan? Maak er dan een heerlijke “staycation” van en kijk in ons tuincentrum in Oostburg, Renesse en Zuid-Scharwoude eens naar een lekkere loungestoel of hangmat, een parasol, schaduwdoek, buitendouche, kleurrijk buitenkleed of (nieuwe) barbecue, zodat je volop kunt genieten van je zomervakantie in eigen tuin.

 

Het hele team van ons tuincentrum in Oostburg, Renesse en Zuid-Scharwoude wenst je een heel fijne zomer!